Çörek Otu Yağı (Soğuk Sıkım)

Çörek Otu Nigella Sativa


Yapılan bilimsel çalışmalar çörekotu içerisinde 100'den fazla bileşik olduğunu göstermiştir. Bunlardan bazıları nigellon ve alpha pinen bileşimleri, omega-3, omega-6 yağ asitleri, A, B, ve C vitaminleri, selenyum, çinko, demir, bakır, potasyum, magnezyum, kalsiyum mineralleri ile E vitaminidir. Çörek Otu (Nigella Sativa), Ortadoğu ülkeleri arasında birçok derdin dermanı olduğu için "Habbat Al Barakah" ya da "Kutsanmış Tohum" olarak bilinir. Binlerce yıldır Ortadoğu, Asya ve Afrika'da kullanıldığı gibi günümüzde Amerika ve Avrupa'da da kullanılmaktadır.


İçinde Omega 3 ve Omega 6 ihtiva eden % 58 oranında temel yağ asidi vardır. Bunlar, bağışıklık sistemini alerji ve enfeksiyonlara karşı güçlendirip dengeleyerek kronik hastalıklara karşı koruma sağlayan Prostaglandin E1 oluşumu için gereklidir. Bu oluşum sağlıklı hücreleri virüslerden koruyup tümör oluşumunu engeller.




Çörek otu, oksidan ajanları temizleyen antioksidan sistemi harekete geçirme özelliğine de sahiptir. İnflamatuar (iltihabi) süreçlerin mediatörü (arabulucu) olan prostaglandinleri ve lökotrienleri baskılayarak antienflamatuar (iltihap önleyici) özellik göstermektedir. Bitkinin immunomodülatör (bağışıklık sistemini düzenleyici) özellikleri, T hücrelerini ve doğal katil hücrelerini artırarak immun cevaba (savunma sistemine) katkıda bulunma şeklindedir.


Çörekotu ile ilgili ilk yazılı belge "Eski Ahit" de bulunmaktadır. Çörek otuyla ilgili en önemli sözlerden biri Hz.Muhammed'in (s.a.s) "Çörek otunu kullanın, ölümden başka her şeye devadır." sözüdür. Bunun dışında Çörek Otun dan, Yunan filozof Dioskorides dan, Tıp tarihinin en ünlü kitaplarından biri olan İbn-i Sina'nın yazdığı, "Canon of Medicine" da dahil, bir çok yerde söz edilmiştir.

Çörek Otu Yağı

 

Savgu Kurumsal

 

Çörek Otunun  Faydaları
Hammadde Kalİtesİ

Çörek otu içeriğinde yaklaşık % 35 bitkisel yağ, %20 protein, %35 karbonhidrat vardır.

Nigellon, timokinon, linoleik asit, oleik asit, palmitik asit, albumin, kalsiyum, demir, çinko, sodyum, potasyum, bakır, fostor, niasin, palmitik asit, selenium, magnezyum, selenyum, fosfor, A, B ve C vitamini içerir.

En yüksek kalitede çörek Otu tohumlarıdan, içinde bulunan yağ preslenerek posalı kısımdan ayrılır ve soğuk sıkım çörek otu yağı elde edilir.

Anne Sütüne Etkİsİ

Galaktagog içeren Çörek Otu, anne sütü miktarını artırıcı, sütün akışkanlığını sağlayıcı özellikleri vardır.

Bunun yanı sıra anne ve bebekte sinir sistemini rahatlatıcı, anne ve bebekte gaz/sancı sorununu giderici ve yeterli süt oluşumunu sağlamak üzere gerekli, vitamin, mineral gibi elementleri sağlayan bitkilerden biridir.

Adet (Regl) Dönemİne Etkİsİ

Bir çok faydası bulunan çörek otunun bir özelliği de, genç kızlar daki adet (regl) söktürme etkisidr.

Uzun yıllar boyunca, bir çok bayanın deneyimlediği yöntemlerden biridir.

Özellikle de Çörek otu extratını bal ile birlikte kullanımında bu konuda çok etkili olduğu gözlemlenmiştir.

Antİ-Alerjİk Etkİsİ

Alman bilim adamları aralarında, alerjik burun iltihabı, astım ve egzama belirtileri gösteren yüzü aşkın alerjik hasta üzerinde uyguladıkları çörekotu tedavisi sonucunda çörek otu yağının anti-alerjik etki göstererek terapötik etkisinin olduğu sonucuna varmışlardır.

Hindistan'da yapılan bir araştırma ise çörek otundaki nigellon bileşiğinin anti-histaminik etki göstererek histamin salgılanmasını baskıladığı görülmüştür.

Kansere Etkİsİ

Çörek Otun da ki Thymoquinone maddesinin pankreas kanser hücrelerini moleküler düzeyde etkileyerek nuclear factor-kappaB (NF-kappaB), Bcl-2 gibi tümörden sorumlu maddelerin oluşumunu önlediği gösterilmiştir. Ayrıca, Thymoquinone'un pankreas kanseri tedavisinde kullanılan Gemcitabine ve Oxaliplatin isimli kemoterapetik ilaçların etkilerini arttırdıklarını göstermişlerdir.

Ayrıca, NF-kappaB aracılığıyla oluşan ve kanser oluşumuna etki eden antiapoptotik ve jiogenik maddelerin etkilerinin hücre içerisinde Thymoquinone tarafından yok edildiği gösterilmiştir. Sonuç olarak da Thymoquinone'un, lösemi ve diğer kanser türlerinde etkili bir tedavi yöntemi olabileceği belirtilmiştir.

Nefes Darlığına Etkİsİ

Bir çok yapılan araştırma neticesinde anti enflamatuar etkinin nefes borusu adaleleri üzerinde gevşetici bir role sahip olduğu görülmüştür. Bir başka ifadeyle çörek otu yağının anti enflamatuar özelliğinin nefes borusu adalesini genişlettiği ortaya çıkmıştır.

Bu da nefes darlığının tedavisine yardımcı olmaktadır. Bir başka araştırmacı, Dr. Cilani, çörek otu özünün nefes borusunu genişletici ve adalelerini gevşetici (spasmolytic) etkisini öğrenmek için laboratuar çalışması yapmıştır.

Yapılan çalışma, çörek otu yağının kalsiyum salgılanmasını engelleyerek adaleleri gevşetici ve nefes borusunu açıcı bir etkisi olduğunu ortaya koymuştur.

Diabete Etkİsİ

Yapılan bir çok araştırmada, Çörek otunun Glukoneogenez önleyici (Anti-Diyabetik) özelliğini ortaya koymuştur.

Tip 2 Diyabet de, günde sadece 2 gr çörek otu tüketmenin, pankreasta insülin direnci ve artmış beta-hücre fonksiyonlarında azalma ile birlikte, açlık kan şekeri düzeylerinde düşüşe neden olabileceğini gösteriyor.

Mİde Rahatsızlıklarına Etkİsİ

Çörek otunun mide zarını koruyucu etkisi bulunmaktadır. Kahire Üniversitesinden araştırmacılar midelerinde yara açtıkları fareleri, deneylerde çörek otu yağının içindeki anti enflamatuar ile tedavi etmişlerdir. Yapılan deney, bu iki maddenin mide zarını tahriş edici etkenlerden veya mideye zararlı yaralardan koruduğunu açıkça ortaya koymaktadır.

İskenderiye Üniversitesinde görevli ve çörek otu alanında uluslararası üne sahip büyük uzman Dr. Muhammed ed-Dahâhınî, yaptığı çalışmada çörek otunun alkolün sebep olduğu tahrişlerden mide zarını koruyucu etkisi olduğunu ortaya koymuştur.

MRSA Vİrüsüne Etkİsİ

MRSA (Metisiline dirençli Staphylococcus aureus) beta-laktam antibiyotik dirençli olan stafilokok bakterilerin (staf) bir türüdür. MRSA bulaşıcıdır ve yaşamı tehdit eden bir enfeksiyona neden olabilir. SA bakterileri kan dolaşımına girerlerse, vücudun hemen hemen bütün kısımlarını etkileyebilir ve septisemi (kan zehirlenmesi), kemik iliği enfeksiyonu (osteomiyelit), akciğer enfeksiyonu (zatürree) ve kalp zarı enfeksiyonu (Endokardit) da dâhil olmak üzere ciddi enfeksiyonlara neden olabilirler

Pakistan'da bulunan Lahor Tıp Bilimleri Üniversitesi tarafından yapılan bir çalışmaya göre, antibiyotiklere karşı bile dirençli olduğu bilinen ölümcül MRSA bakteriyel enfeksiyonuna karşı etkili olduğu bulundu.

Yüksek Tansiyona Etkİsİ

Fundamentals of Clinical Pharmacology (Klinik Farmakolojisi'nin Temelleri) adlı dergide yayınlanan labaratuvar araştırmaları sonucu göstermektedir ki, çörek otu yüksek tansiyonu düşürme noktasında önemli bir fonksiyon üstlenmektedir.

Yüksek tansiyon sorunu yaşayanlar düzenli olarak çörek otu kullanarak tansiyonlarının düşmesini sağlayabilir bu aynı zamanda idrarın sökülmesine de yardımcı olur.

Karaciğere Olan Etkİsİ

Bilindiği üzere çörek otu yağı, karaciğeri bazı zehirli türlere karşı koruyucu bir etkiye sahiptir. Demmam Kral Faysal Üniversitesinden Dr. el-Ğâmidî, yaptığı bir çalışmada çörek otu çözeltisinin fareler üzerinde karaciğeri carbon tetrachloride adındaki zehirli maddeye karşı korumadaki etkisini ortaya koymuştur.

Bu araştırma 2003 Mayısında Am J. Clin Med Dergisinde yayınlanmıştır. Yapılan çalışma göstermiştir ki çörek otu çözeltisi, karaciğer üzerine carbon tetrachloridin zehirli etkisini azaltıcı bir sonuç vermektedir. Çörek otu verilen farelerde karaciğer enzim düzeyi daha düşük çıkmıştır. Bunun yanında karaciğer dokusu üzerine zehirli maddelerin etkisi ise daha az görülmüştür.

Kalp ve Damar Üzerine Etkİsİ

Kanda bulunan homocysteine yüksekliği kalp, beyin ve periferik damarlarda genişleme meydana getirmektedir. 2004 de Int J Cardiol Dergisinde yayınlanan bir çalışmada, bir grup fareye çörek otunda bulunan anti enflamatuar vermişlerdir. Sonucun da anti enflamatuar özelliğinin kanda homocysteine maddesinin yükselmesine karşı etkili olduğunu tespit etmişlerdir.
Homocysteine maddesinin kandaki yüksekliği trigliserit, kolesterol ve vücuda zararlı oksidan maddelerin düzeyinin yükselmesine yol açmaktadır. Araştırmacılar çörek otu özünün homocysteine düzeyinin yüksekliğine eşlik eden zararlı maddelerin azalmasına yol açtığını görmüşlerdir. Bu, çörek otu yağının kalbi ve damarları korumasının mümkün olduğu anlamına gelmektedir.

 
 
 
 
Açıklama :


Sitede ki ürünler kesinlikle ilaç değildir. İlaç yerine kullanılamaz. Sadece gıda takviesi olarak kullanılabilinir. Bir ürünü kullanmadan önce mutlaka doktorunuz ile görüşüp tavsiye almanız önerilir.